Hoe houd je zilveren sieraden zo lang mogelijk mooi?

  • Draag je sieraden niet bij intensief werk. Als je werk gaat doen waar je flink met je handen bezig bent zoals verhuizen of de tuin omspitten, draag je sieraden dan niet. Zo voorkom je dat er onnodige beschadigingen en krasjes op je sieraden komen.
  • Kijk uit met chemische producten. Als je in aanraking komt met chemicaliën, doe je sieraden dan af. Draag ze niet terwijl je schoonmaakt of de ramen zeemt.
  • Let goed op parfum of andere cosmetica. Spray parfum nooit direct op je sieraad en probeer het niet op de huid te spuiten die in aanraking komt met het sieraad. Kijk ook uit met haarlak.
  • Doe je sieraden af als je gaat zwemmen en sporten. Zweet, zeewater of chloor kunnen een negatief effect hebben op je sieraad. Als je per ongeluk met je sieraad hebt gesport of gezwommen, spoel het daarna dan goed af met water.
  • Berg je sieraden netjes op. Zorg dat de sieraden elkaar niet kunnen beschadigen, door ze apart te bewaren, als je ze een tijdje niet draagt.

Schoonmaken van zilveren sieraden

Zilver is een populair materiaal voor sieraden, maar als je een zilveren sieraad lang draagt kan de glans wat afnemen, ook kan het voorkomen dat het sieraad groen of zwart uitslaat. Of dit ook bij jou gebeurt, is per persoon verschillend en kan afhankelijk zijn van transpiratie, de zuurgraad van je huid of wat je eet en drinkt. Is jouw zilveren sieraad dof of heeft het een donkere uitslag? Dan is dat makkelijk schoon te maken.

Je kunt je een sieraad onderdompelen in een lauwwarm sopje met milde zeep en vervolgens schoonpoetsen met een zachte tandenborstel (ook de eventuele stenen in het sieraad kunnen met een zachte tandenborstel schoongepoetst worden). Let er hierbij op dat je een nieuwe tandenborstel gebruikt, een oude tandenborstel kan resten tandpasta bevatten die krassen maakt op je stenen. Spoel je sieraad vervolgens goed af, en droog het daarna met een zachte doek. Nog mooier wordt het als je het daarna poetst met een speciale zilverpoetsdoek. De poetsdoeken zijn erg zacht, zodat ze geen krassen achterlaten. Tevens zijn deze poetsdoeken geïmpregneerd met chemicaliën, zodat de aanslag gemakkelijk kan worden verwijderd. Je kunt de poetsdoeken gebruiken tot ze helemaal zwart zijn geworden ( om de zilverpoetsdoek lang goed te houden altijd de doek terug in het plastic zakje doen).

Het is ook mogelijk je sieraden in een ‘zilverbadje’ (silverdip) te dompelen, wees alleen erg voorzichtig als er stenen in je sieraad zitten. De hardere stenen, zoals bijvoorbeeld onyx en amethyst kunnen er tegen, maar de wat zachtere stenen, zoals bijvoorbeeld turkoois en lapis lazuli zijn in een paar seconden helemaal lelijk en niet meer te herstellen!

Ook de donker gemaakte (geoxideerde) gedeeltes in een sieraad zullen licht van kleur worden door een zilverbadje. Kijk dus goed uit met zilverbadjes!